søndag 6. juni 2010

Kronen Gaard Hotell - anno 1898

Fredag 4.juni 2010 var vi på firmafest på Kronen Gaard Hotell.
Denne plassen anbefales på det varmeste.

Tradisjonsrik overnatting i Sandnes, Rogaland.
Kronen Gaard Hotell ligger rett utenfor Sandnes sentrum, og under 20 minutter fra Stavanger og er et annerledes og koselig fullservice hotell. Historisk hotell
Hovedhuset, i sveitserstil, ble bygget i 1898 av trelasthandler Gabriel Block Watne. Familien benyttet Kronen Gaard som sommerbolig, og det ble et samlingssted for slekt og venner. Kronen Gaard ble kjent for god mat og stor selskapelig aktivitet, noe som dannet grunnlaget for den koselige og uformelle atmosfæren som fremdeles hersker over stedet.

Historien om Kronen Gaard Hotell
Trelasthandler Gabriel Block Wathne fikk i 1898 skilt ut 15 mål jord av foreldrenes gård på Vatne og bygget landstedet som i dag er Kronen Gaard Hotell. Landstedet var etter datidens målestokk et meget stort bolighus med tilstøtende landbruksbygninger.

Gabriel og Beate Block Wathne var kjent for selskapelighet. De hadde seks barn og bodde på landstedet hele sommeren. Turen fra familiens bopel i Langgaten til Vatne tok om lag en halvtime. Dessverre kom det nedgangstider og Block Wathne solgte eiendommen i 1925.

Østerrikeren Frans Salerius Faydt kjøpte stedet etter Block Wathne i 1925. Frans Salerius Faydt ble født i Mahren i Østerrike. Han og en kamerat kom til landet i 1911. De var nettopp ferdig utdannet og rømte hjemlandet p.g.a. frykt for å bli innkalt til krigstjeneste. Han bodde her i 3 år til han døde bare 44 år gammel i 1928, Faydt var da veverimester på Sandnes Ullvarefabrikk, med en lønn på kr 2000,- i året

I 1928 ble stedet solgt til oversøster på Dale, Gudrun Baade Jensen. Den idealistiske oversøsteren drev gården som psykriatisk sykehjem. Her kom alle lag av folket som pasienter og hjemmet fungerte mer eller mindre som oppbevaringsplass for sinnslidende eldre damer. De landlige omgivelsene på Vatne var et perfekt sted for avkobling og rehabilitering, i løpet av disse årene er det mange som har fått et slags forhold til Kronen.

I 1953 kjøpte Kjell og Sygni Steinsvåg stedet, hun var nyutdannet menighetssøster, han var da nyutdannet diakon. De drev institusjonen videre i privat regi. Stedet ble i den tiden kalt for ”Trødne”. Navnet ”Trødene” har sin opprinnelse ved at området var veldig myrete og det var flere oppkommer med vann rundt på markene. Når det regnet lå det en jordflekk på høyden som var tørr og der gikk dyrene og trødde, derav navnet ”Trødene”.

I en periode på 1980 tallet leide Rogaland psykriatiske gården som psykriatisk sykehjem.

I 1985 ble Kronen Gaard Hotell startet. Da var de 57 årene med psykriatisk institusjon over. Det var Kjell og Sygni som startet hotellet, de bygget om og åpnet dørene og selskapelighetene tok atter en gang over.

I 1993 ble deres sønn Helmer Steinsvåg ny eier av Kronen Gaard. Hotellet har i dag 35 rom fordelt på enkeltrom, dobbeltrom og suiter.

DE ULIKE LOKALENE PÅ HOTELLET

KRONESALEN
Når stedet ble drevet som hjem for eldre og sinnslidende damer var Kronesalen deres arbeidsstue. Her satt de og gjorde håndarbeid, du kunne høre symaskinene på lang vei.

ROM 103 OG 104
Dette var en gang i tiden isolatrom. Pasienten bodde i den ene delen og pleieren i den andre. Ser vi nøye etter kan vi se at det har vært dør i mellom disse to rommene.

ROM 116 GAARDSUITEN
Det var opprinnelig hønsehuset til Wathne familien

GAARDSHUSET PUB
Var opprinnelig stall til hester, men ble bygget om til vaskeri når stedet ble drevet som hjem for eldre og sinnslidende damer. Her ble linskjorter rene og pene.

BRYGGERHUSET
Etter 2 verdenskrig var bryggerhuset bomberom for befolkningen på Vatne. Du kan se det på tykkelsen på veggene. På veggen henger det bilder av Faydt og hans to døtrene.

ROM 203
Block Wathne familien har fortsatt å sette preg på stedet. Gunnar Block Wathne, Gabriel sitt barnebarn, har laget møbler til sin bestefars hus. Møblene står i det som kalles Block Watne Suiten.

LOFTET
På det lille kvist rommet på loftet bodde Laura Wathne, hun var datidens Ingrid Espelid Hovig og skrev økonomisk kokebok. Menyene og matfilosofien til Kronen Gaard Hotell er inspirert av Laura
Tekst og bilder er lånt av Dehistoriske.

3 kommentarer:

  1. Så kjekt at du forteller om gode overnattingsmuligheter for oss som bor på andre kanter av landet. Det er alltid kjekt å ha noen referanser når man er ute og reiser. Og her så det virkelig trivelig ut.....

    SvarSlett
  2. Det ser ut som et spennende og vakkert hotell!
    Kos deg denne sommersøndagen!
    Klem : )

    SvarSlett
  3. Hei.Tusen takk for informasjonen.Høres veldig koselig og spennendes ut.Der må jeg prøve å ligge når jeg er på de trakter.Ha en riktig fin Søndagskveld.Klem fra Bodil...

    SvarSlett