tirsdag 16. juni 2009

Shanghai - Kina påsken 2006

Stavanger Aftenblad omtaler ofte Stavanger som en storby. I forhold til Shanghai kan vel knappest Stavanger kalles en bitte bitte liten landsby. Med sine 19 millioner innbyggere gjorde Shanghai et enormt inntrykk på oss fra første stund.
Vel inne i sentrum sa vi til hverandre: Hvordan skal vi finne fram her og hvordan skal vi finne fram til det vi ønsket å se og kjøpe til vår butikk? Heldigvis viste det seg at du kunne kjøre veldig langt for et beløp tilsvarende 20 norske kroner. De engelskspråklige på hotellet fortalte drosjesjåføren hvor vi skulle og vips var vi ute i et mylder av biler og mopeder og fotgjengere. Vi lærte raskt at de norske reglene om å rekke ut hånden – så vil bilene stoppe – over hodet ikke gjelder i Kina. Det så nærmest ut som om det var en sport å få fotgjengerne til å se ut som en flokk med ”skremte høns”.

Kort i nakken for 5 kroner!
Ikke siden Ola ble skamklippet av sin far for 45 år siden har han hatt en mer spennende frisøropplevelse. På fortauet, uten vann, uten strøm, men med håndklipper, lite speil på husveggen og lusekam ble han klippet etter alle kunstens regler. Resultatet ble faktisk godt - selv om det av naturlige årsaker ikke var noen form for muntlig kommunikasjon. Det er første og vel siste gangen vi gir en frisør 100% i tips!

Gammelt og nytt.
Det blir sagt at det ikke er noe sted på jorden der det er større byggeaktivitet enn i Kina. Og det som bygges er topp moderne. Vi var blant annet i "Orientens perle" - et TV tårn der øverste utkikksplattform er på 350 meter over havet. Det ga et sug i magen og en fantastisk utsikt.
Utsikt fra tårnet!
Paradis på jord!
Vi reiste på dagstur til Hangzhou som er en by 18 mil fra Shanghai.Hotell betjeningen var behjelpelig med å finne bil og sjåfør til oss. Men vi fikk dog ikke en engelsk språklig sjåfør - det var det rett og slett ikke å oppdrive.I den heteste varmen du kan tenke deg satt vi i bilen i nesten 3 timer før vi kom frem. Men bilturen var absolutt verdt et besøk i byen som kinesere selv beskriver som det nærmeste man kommer paradis på jord. Hangzhou betyr den himmelske by.Det har bodd mennesker der i nesten 5000 år. 725 år før oss besøkte
Marco Polo byen og han beskrev den med begeistring.Vi besøkte også et av de mest berømte av Kinas buddhistiske templer. Det ligger oppe i fjellet og vi måtte ta "skiheis" for å komme dit. Det ble opprinnelig bygd for ca 1700 år siden. Vi traff en blid og rund munk i tempelet og Helen var raskt frampå og spurte om hun kunne bli tatt bilde sammen med han. Bestemt, men blidt ristet han på hodet og pekte på Ola. Det ble et godt bilde, og Helen lærte at munker ikke kan bli tatt bilde i sammen med damer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar