lørdag 9. januar 2010

Høydeskrekk å sånn!

Har gjerna nevnt det før… men kom øve någen gamle bilder som vekke skrekk å gru i meg.
For eg HAR ein sånnein høydeskrekk så du sikkert ikje har hørt magen om!
La meg bjynna fra bjynnelsen.
I 2005 drog me ongane me oss på interrail øve heila Europa.
Gjekk strålanda – sjynt å kjør tog å oppleva nye spennande plasser.
Me hadde igroen ikje någen spess planar – einaste at me sko se Ørnaredet te an Hitler.
Og det va ein hekkans tur for meg!
Ongane å maen koste seg de jyssbevares, va jo spennane kan dokker veda.
Men den bussturen oppigjøna fjedlå vai kje någe for na mor! Eg satt me auene gjennklistra heile turen, men kan veda at eg kjende kver ein sving bussen tog! Men eg fekk då åpna auene når eg va inni Ørnaredet, å det va spess. For ein opplevelse å for ein hekkans mann!
Någen dagar seinara i Østerrige, nærmare bestemt Innsbruck. Der sko jo maen absolutt opp på den høgaste fjelltoppen! E du galen sa eg – ALDRI i live! Jo går heilt fint det sa an, du klare ikje å se ner av fjelle om det smalt sa an.
Kom an mamma sa ongane, me vill!
Å når du har høydeskrekk så har du ikje lyst te å sleppa ei 5 år gammale jenta av gårde i fjelle aleina, nei då slår morsinnstinkte te for follt! Så mammaen blei med hu – å tregte seg syge ittepå!
Her sidde eg å pinnholle på ei stakkars skrua, akkorat så den kan redda live mitt – ja for eg trodde min siste time va komt.


Vell nere ijenn, ga eg klar beskje te maen!
ALDRI mer!

Trodde jo sjølsagt at an ikje ville lura meg opp i stry ijenn!
Heilt te sommaren 2008 – den ferien ongane kalle for gåferie!
Då planla den galne maen min ein tur på Galdhøpiggen!
Kan dokker tenka dokker! Spitt spenna galen heile maen!
ALDRI sa eg!
Kom an sa an, det e ikje farlig! Teåme gamle damer på 70 klare det!
Å eg love – du bler ikje påvirka av høydeskrekken din, for du klare rett å slett ikje å se ner – du ser bare fjelle!
Itte någen dagar me intens masing ga eg itte – mitt domma naud!

Va meste komt opp, mangla ein halltime te eg va på toppen, å då satte skrekken seg for fulle moggar! Eg skalv så ett aspeløv!
Vett dokk ka maen min sa! Kom an du sinke adle! Å då ga eg an inn kan dokker veda! Det tog si ti men an skjønte at eg ikje kom te å rikka meg merre – jaffal ikje oppøve! Så han å eldsten for oppøve mod toppen av fjelle.
Renate satt igjen me mammaen sin av reine sympati! Men u klarte alligavell å slenga ud av seg – Mamma du krybe så ein baby. Frekkaste eg har hørrt!
Te slutt kom ein mannlige guide å jalp oss jenter ner ett stykke, så eg konne sidda å slappa av!
Maen å guttongen kom ner itte någen timar. Å va heilt øvide at eg ikje ennå låg å skalv! Då forklarte me an ka så hadde skjedd – å vett dokker kan an prestere å sei!
Å ja – du måtte få ein mannlige guide te å jelpa deg!
Det va jo ein liden seier!
MEN ALDRI merre ska eg på ett fjell!

5 kommentarer:

 1. Er det så bratt og høyt på Galdhøpiggen .. ???? Tok en utfordring fra ei snart 70 år gammel tante, hennes venninne og mine foreldre om å bli med dit i august .. *svelg* ... Liker meg ikke i høyder jeg heller - skjønner godt at du ble sint når mannen din ikke skjønte at du var redd og hadde et slags angst-anfall. Mannfolk!!!

  En ting jeg har hatt problemer med er stiger. Jeg klarer ikke å klatre opp mer enn tre-fire trinn .. langt mindre klatre ned igjen. For en god del år siden - kjøpte jeg leilighet - hvor andre etasje var usett - fordi jeg ikke torde klatre opp stigen for å se ... :o)

  Et annet sted hvor trappa opp til andre etasje endte ved stigen opp til loftet - brukte jeg å ha store problemer når jeg så ungene eller andre klatre i stigen .. Skulle de finne på å falle ned der - falt de nesten to etasjer .. vondt i magen sa du .. men men .. det gikk bra. Ingen falt ned og nå bor jeg ikke der lengre :o)

  Håper du slipper slike traumatiske hendelser i fremtiden. Du har ikke prøvd regresjon for å finne ut hvorfor du er så redd da??

  Ha ei fortsatt topp helg - klem!

  SvarSlett
 2. Hei-he. Morsom historie, ler litt for meg selv her jeg sitter. Men fortsår at det er alvor for deg. Jeg lider av flyskrekk, så vet godt hva du snakker om. Nei, du får finne deg andre ferieformer som gjør det litt mere behagelig for deg.
  Ønsker deg fortsatt god helg.

  Klem Ann<3

  SvarSlett
 3. hehehe,men ikke så fint å le egentlig,meen...kjente meg så alt for godt igjen.du har min fulle sympati når det gjelder høydeskrekken,men når det er sagt så syns eg at du er kjempetøff som i det hele tatt er med på "galskapen" :) alt for familiefreden :) Eg velge ennå å feriere på "den beine veien",men eg skulle ønskt at eg vågte litt av det du har opplevd, for "någen" seie at der er så fiint i høyden. Men eg gjør litt fremmskritt da,eg klarte 6 trinn på stigen i sommer :)
  Veldig morsom og bra skrevet historie Helen....og det ga litt mot til å prøve litt mer enn 6 trinn på stigen....:)Mitt nye motto: Kan du,Kan eg..:) Du har all respekt,som i det hele tatt er med!)) ha en fin helg "påbeine veien" Lisbeth

  SvarSlett
 4. He he trur du skal holda deg i lavare dalstrøk ja! Min mann fekk tandem-paragliding-hopp til bursdagen sin av meg. Nå ventar me berre på optimale hopp-forhold...

  Smil fra L

  SvarSlett
 5. Ja,he he..Herlig fortalt på en herlig dialekt!! At du trosser høydeskrekken, viser jo at du har mye mot og stahet i deg!! Flinke jenta! Ang. spørsmålet ditt hos meg på det siste innlegget mitt - så kommer jeg tilbake til det... skriver om det i et eget innlegg! Ønsker deg en flott søndagsettermiddag og kveld! Stor klem fra meg

  SvarSlett