torsdag 14. januar 2010

Gamle Stavanger.

Jeg er så heldig å ha tilgang til Gamle Stavanger hver dag om jeg ønsker det.
Er det noen av dere som har vært her?
Gamle Stavanger eller Straen som området også kalles er Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse. Gamle Stavanger er et veldig sjarmerende strøk midt i Stavanger sentrum og består av 173 vernede og restaurerte trehus som ble oppført på slutten av 1700- og begynnelsen på 1800-tallet. De fleste husene er små og hvitmalte, ihvertfall ut mot gaten. Det er typisk for Gamle Stavanger at husene er rødmalte på baksiden, fordi rødmaling i sin tid var billigere enn hvit. Dermed sparte man penger på å ikke male baksiden, som folk ikke så, i rødt. For mange er det mest karakteristiske ved Stavanger i dag fortsatt små fargerike trehus, og brosteinsgater.

Straen ligger vest for Vågen, på motsatt side av den edlste bebyggelsen i byen. Men under den økonomiske oppturen på 1700 og 1800-tallet ble området bebygd. Husene var opprinnelig bebodd av håndverkere, sjøfolk og arbeidere. Området lå i nær tilknytting til havnen, nede i vågen og den tidlige industrien i fra Straen og ut mot Bjergsted. Husene hadde ofte flere beboere selv om de er små, ja opptil 20-25 mennesker i hvert hus og brutto boligflate lå på rundt en 4-5 m² pr person. Stavanger Kommune har mottatt flere priser for bevaringen av Gamle Stavanger. Husene er delvis i privat og delvis i kommunal eie.

Gamle Stavanger ble i arkitekturvernåret 1975, utpekt av UNESCO som en av de bevaringsverdige byene i Norge sammen med blant annet Røros.Villa Blidensol i Øvre Strandgate er trolig Stavangers eldste hus, etter Domkirken og Bispekapellet. Det antas å være bygget tidlig på 1700-tallet, men kan også være bygget allerede på slutten av 1600-tallet.


Nedre deler av Gamle Stavanger sett fra VågenBydelen er en av Stavangers største turistattraksjoner og et av byens mest attraktive boområder. Bydelen byr også på flere parker, butikker, gallerier og håndverkutsalg, samt hermetikkmuseet hvor man kan oppleve nyrøykt brisling i Hermetikkhovedstaden

Bilder og tekst er lånt fra Wikipedia.

6 kommentarer:

 1. Så koselig at du tipser om denne fine plassen i Stavanger.Dit vil jeg gå neste gang jeg reiser til Stavanger. Koselig blogg hos deg.
  Ønsker deg en god natt

  SvarSlett
 2. Har nok aldri vært i Stavanger. Det blir liksom til at vi drar nordover om sommeren, og besøker slekt og venner der. Har jo barnebarn der, vettu. Nydelig gate.
  Klem:O)og natta.....

  SvarSlett
 3. Har vore der, men det er visst nokre år sidan.
  Fine plass, med dei gamle trehusa tett i tett.
  God helg.

  SvarSlett
 4. Åhh, ja klart jeg har vært der ;D Sist i fjor faktisk. Måtte bare en tur dit igjen når vi var på vestlandsbesøk. Det er en helt egen stemning å rusle rundt i gamle Stavanger.

  Ha en flott helg ;)

  SvarSlett
 5. Lenge siden jeg var i Stavanger. Må ha vært høsten 2000 tror jeg .. var der på alternativmessen. Spesiell opplevelse :o)

  Bodde i Høleberggata .. ei trang lita gate - veldig koselig på sitt vis :o) Det lille bildet med rosen og piggtråden i 100places innlegget mitt, er tatt rett utenfor døra der. Husker det så godt. Gikk noen turer rundt om der - bl.a. opp til Domkirka - men tror ikke jeg var i Gamle Stavanger. Skulle nok hatt med meg en kjentmann/guide :o) Tror nok en ny tur må regnes inn i fremtiden.

  Ha ei kjempefin helg - stor klem fra meg!

  SvarSlett
 6. Gamlebyen er helt nydelig....har vært der en gang og kunne godt tenkt meg flere turer dit!
  Ny ovn er montert og det er jo litt hjelp i den, men gleder meg til nytt vindu!
  Noen få plussgrader hjelper jo også på, ganske varmt i forhold til minus 10-15. Fikk nesten vår-følelse i dag...sol og pluss 3 ;)
  Ha en fin søndag;)

  SvarSlett