onsdag 20. januar 2010

Tusen strålende soler.

Tusen strålende soler heter boken jeg holder på med nå.
Den handler om hijab, krig, kvinner, undertrykking, og vennskap.
Boken beskriver en annen kultur en den vi er vant med, og hvordan det er å være kvinne i ett så mannsdominert samfunn. Boken er troverdig og oppsiktsvekkende, ekte og rå.


Khaled Hosseinis roman Drageløperen er blitt en av de virkelig store suksessene blant oversatt litteratur her i landet. Nå kommer forfatteren med en ny roman, som møtes med stor forventning. Denne gangen er det kvinnene som står i sentrum, og romanen provoserer og opprører, for Taliban er et ubegripelig ondt regime. "Tusen strålende soler" følger to kvinneliv: Mariam og Laila. Mariam vokser opp i en jordhytte utenfor landsbyen, hvor hun dyrker forestillingen om pappaen som besøker henne en gang i uka, men som verken kan eller vil behandle dette barnet som hans ti andre. Femten år gammel blir hun giftet bort til den betydelig eldre Rasheed, som flytter henne til Kabul og kler henne i Burka.

Mariam er bare femten år gammel da hun blir sendt til Kabul for å gifte seg med en mann som er tretti år eldre enn henne. Nesten tjue år senere rammer tragedien femten år gamle Laila, som også blir en del av Mariams ulykkelige familie. Med tiden utvikler de et vennskap som blir like sterkt som mellom mor og datter. Taliban tar over styret i Afghanistan, og kvinnene blir utsatt for større prøvelser enn de noen gang har kunnet forestille seg, men det viser seg at kjærligheten gir uventet styrke.

Er det noen av dere som har lest denne?

11 kommentarer:

 1. Jepp, den har jeg lest to ganger. Og grein begge gangene. Og alle andre jeg ser leser boka, begynner å grine. Det er en sterk, flott og jævlig bok.

  SvarSlett
 2. Nei - jeg har ikke fått med meg verken denne eller Drageløperen .. henger etter med så mye i bok-verdenen - manglende konsentrasjon har vel mesteparten av skylda ..
  Men det ser ut som om jeg snart blir nødt til å lese begge disse :o)

  Ha en flott onsdag - håper du er i fin form igjen nå .. stooor klem fra Toril!

  SvarSlett
 3. Ja, den har eg lese (eller rettare sagt: høyrt som lydbok)....riktig tankevekkjande, når ein tenkjer på det livet me lever.....og kontrasten.
  Har òg høyrt Drageløperen......kan anbefalast, den òg.
  ha ein fin onsdag!

  SvarSlett
 4. Hmm, høres både spennende og gripende ut. Kanskje jeg kjøper den.
  Takk for tipset.
  Klem Ann<3

  SvarSlett
 5. Leste denne boken for et år siden - nydelig, trist og gripende. Om du liker lesestoff av denne typen kan jeg anbefale "Huset ved moskeen" av Kader Abdolah. Kjempegod bok.....

  SvarSlett
 6. Nei, ikke lest, og kommer ikke til å lese den heller, tror jeg. Hater krig i alle former, bøker, film osv. Er ordet krig eller mafia med i tittel eller omtale av noe, ser, eller leser jeg ikke om det.
  Sånn er jeg bare......
  Men, det er jo kjempefint at du anbefaler bøker da....
  Klem :O)

  SvarSlett
 7. Hei....
  Ja,denne boken har jeg lest.Så fint at du tar frem denne boken.
  Flott bok og meget godt skrevet.En interessant,lærerik,grusom og spennende bok.
  Måtte ta meg pauser under lesingen pga.alt det vonde.
  Boka gir mye dybdekunnskap om Afganistan.
  Og hvis man ikke har lest drageløperen så anbefaler jeg denne også,speselt etter å ha lest Tusen strålende soler..

  Ha en fin kveld: o))

  SvarSlett
 8. Har bare lest Drageløperen og det var en flott bok. Lykke til med lesingen.

  SvarSlett
 9. Denne boken skal jeg begynne på i kveld....må ha den på sengekanten...hihi...gleder meg.
  God bedring til deg og bra du fikk medisin, det hjelper ofte;)

  SvarSlett